logo

Beste cafetière of french press kopen

Geen enkele manier van koffiezetten, geeft een zo’n pure koffiesmaak als de cafetière. Koffiezetten in een cafetière, ook wel French press genoemd, is niet alleen supermakkelijk, een cafetière neemt weinig plaats in, ziet er leuk uit en kost je ook bijna niets. Een kleine cafetière, voor 1 kop koffie, begint al met een prijs van € 6,-.

De smaak van koffie uit een cafetière is niet te vergelijken met die van filterkoffie, koffiecups of een espresso uit een volautomatische koffiemachine. Omdat de koffiesmaak direct en vol is, zijn de roast en de maalgraad van de koffie belangrijker dan bij elk willekeurige andere manier van koffiezetten. Daarnaast speelt ook de hardheid van het water een rol, voor de smaak van de koffie. Hoe zachter het water, hoe lekkerder de koffie.

cafetière

Koffiezetten met de cafetière is een van de makkelijkste manieren van koffiezetten. Daarbij heb je ook zelf, op meerdere manieren, invloed op de smaak van de koffie. Met een beetje oefening maak je een kop koffie die niet te evenaren is met die uit een volautomatisch koffiezetapparaat.

Koffie maken met een French press kun je werkelijk overal doen, waar je warm water voorhanden hebt. Cafetières zijn meestal van glas, maar je kunt ook keramieken en roestvrijstalen presspotten kopen. Er zijn zelfs French presses met een thermosfunctie.

Om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden van een cafetière, hebben we een ‘best off’ lijstje samengesteld, waarin we de 4 beste cafetières stuk voor stuk eens nader bekijken. We vervolgen het artikel met een:

  • Koopgids
  • Kenmerken cafetière
  • Plus- en Nadelen van deze manier van koffiezetten
  • Prijzen cafetière

Cafetières kopen onze Top 4

Leopold Vienna French Press Luxe – Beste koop cafetière

Leopold Vienna Koffiemaker French Press Luxe

Bekijk de prijs op Bol.com

Deze French press heeft de titel, beste koop cafetière gekregen, omdat hij je alles biedt wat je nodig hebt om een voortreffelijk kopje koffie te zetten. Met deze cafetière bepaal je zelf de smaak en de sterkte van je koffie. Bij een goede kop koffie uit een French press hangt namelijk alles af van een goede balans tussen de hoeveelheid koffie, de watertemperatuur en de snelheid waarmee je de press naar beneden drukt.

Je snapt, dit vraagt wel een beetje oefening en uitproberen. Afgezien van een beetje tijd, kost je dat verder niets. Het uitproberen om de voor jou lekkerste koffiesmaak te vinden heeft niets te maken met de beste cafetière zelf, maar meer met de mogelijkheden die deze manier van koffiezetten je biedt.

De Leopold Vienna heeft een inhoud van 600 ml. Dat betekent dat je er zo’n 4 tot5 koppen koffie in een keer mee kunt zetten. De hittebestendige glazen kan, kan in de vaatwasser en het roestvrijstalen deksel en zeef geven de Leopold een luxe uitstraling. Het is niet aan te bevelen de roestvrijstalen houder en het deksel eveneens in de afwasmachine te doen. Vaatwasmiddelen zijn vaak te agressief, waardoor het metaal aangetast wordt.

Cafetières met een kunststoffen deksel en zeef kunnen de smaak van de koffie aannemen. Dit is vervelend, als je er ook verse thee mee wilt zetten. French pressen lenen zich namelijk uitermate goed voor het maken van kruidenthee. Het voordeel van een French press met metalen accessoires is ook dat je makkelijker met afwasmiddel kunt reinigen. Er zijn mensen die aan koffie uit een koffiekan met kunststoffen onderdelen, de smaak van afwasmiddel menen te proeven.

Qua design is dit een van de elegantere cafetières. Het dikke glas en het hoogwaardige roestvrijstaal staan garant voor een lange levensduur. En daarbij, staat hij niet alleen mooi op het aanrecht, ook als serveerkan siert hij de tafel. Het is een mooie smalle kan, die goed past op een ontbijtblad, tussen de croissants en de jam. Het is wel een van de duurdere French presses. Vanwege de luxe uitvoering, betaal je er toch drie tientjes voor.

Is er op deze Leopold Vienna beste koop cafetière dan helemaal niets aan te merken? Helaas wel. Zo is het glas moeilijk los te halen uit de roestvrijstalen houder, waar hij inzit. Daarnaast is de binnenkant van deze houder gevoelig voor roest. Om dit te voorkomen kun je hem op de radiator zetten, nadat je hem hebt omgespoeld of uit elkaar halen en laten drogen.

Voordelen

  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Eenvoudig in gebruik
  • Kan in afwasmachine

Nadelen

  • Kan zit erg strak in houder
  • Bodem houder kan gaan roesten

Samenvatting: In ons vergelijk komt de Leopold Vienna French Press Luxe als beste koop cafetière naar voren. Hij ziet er niet alleen erg luxe uit, de koffiekan heeft ook nog eens een fijne grote inhoud van 600 ml. Het fijne is ook dat je de smaak van de koffie helemaal zelf onder controle hebt.

Bredemeijer Florence French press – Beste dubbelwandige cafetière

Bredemeijer Dubbelwandige koffie press Florence

Bekijk de prijs op Bol.com

Deze Florence French press van Bredemeijer, beschikt over een koffiekan met een dubbele glazen wand. Hierdoor blijft je koffie langer op temperatuur, waardoor je hem ook makkelijk eens op tafel zet. En eigenlijk is dat, met zijn grote inhoud van 1 liter, ook wel zo fijn.

Er zijn natuurlijk meerdere cafetières met dubbele wanden en/of thermosfunctie. In onze Top 4 beste cafetières volgt er zelfs nog een. De Bredemeijer Florence hebben we echter als beste dubbelwandige French press gekwalificeerd, omdat het een transparante glazen kan is, waarbij je goed kan zien dat hij een dubbele wand heeft.

Het grootste voordeel van een dubbelwandige koffiekan is natuurlijk dat de inhoud langer warm blijft. Dit kan koffie zijn, maar ook thee trekt beter door, wanneer de temperatuur in de kan langer hoog blijft. Een mooie bijkomstigheid is dat je, je ook niet meer kunt branden aan de hete pot. Niet alleen blijft de koffie beter warm, door de dubbele wand geeft hij ook geen warmte meer naar buiten af.

Een ander pluspunt van deze, door ons als beste dubbelwandige cafetière bestempelde Bredemeijer Florence is de grote inhoud. Je maakt met deze 1 liter kan maar liefs 6 tot 7 koppen koffie tegelijk.

Koffieliefhebbers weten het al langer, met een cafetière zt je de lekkerste koffie. De smaak is het puurst en omdat je niet afhankelijk bent van een machine, maak je de koffie zoals jij hem het liefst drinkt. Met een cafetière maken veel mensen de fout koffie te maken van kokend water. De lekkerste koffie zet je echter van water dat nét onder het kookpunt is. Water van 100 ℃ maakt de koffie namelijk bitter. Kijk maar naar koffiezetapparaten, ook deze brengen het water nooit tot aan het kookpunt.

Als je bij je cafetière een waterkoker gebruikt, haal je deze, zodra het water kookt, van de houder en laat hem 10 tot 20 seconden op je werkblad staan. Pas dan giet je het water over de koffie in de cafetière. Voor een intensere smaak, kun je dit zelfs in meerdere etappes doen, verdeeld over een paar minuten. Ook het aandrukken van de press doe je het best niet te snel. Hoe langer je erover doet, des te meer smaak de koffie aan het water af kan geven. Druk je de press te snel in, zal je ook zien dat je koffie troebel is. Dit heb je ook als de maalgraad van de koffie te fijn is voor de press.

De uitvoering van de Florence French press is stijlvol en functioneel. Zo zit er bijvoorbeeld, als extra een rubberen ring aan de onderkant. Dat is gedaan om hem stabiel te laten staan, en het werkt! Net als de beste koop cafetière van Leopold, kan deze glazen koffiekan uit zijn roestvrijstalen houder gehaald worden. De kan kun je vervolgens in de afwasmachine reinigen. Vaak is het echter makkelijker hem even met de hand af te wassen. Daarnaast heeft Bredemeijer gebruik gemaakt van borosilicaatglas en dat is toch wel wat kwetsbaarder als gewoon glas dat er normaliter voor servies gebruikt wordt.

Een minpuntje van deze French press is het glazen handvat, wat een stuk vormt met de kan. Als de kan vol is, of je hebt een beetje vette handen, kan de pot misschien gaan glijden. Een dikker of breder handvat had meer op zijn plaats geweest.

Je koopt deze beste dubbelwandige French press voor een bedrag dat rond de 30 euro ligt. In vergelijk met bovenstaande Leopold heb je in principe, meer product voor hetzelfde geld.

Voordelen

  • Dubbelwandige kan
  • Fijne grote inhoud
  • Goede kwaliteit
  • Veel product voor de prijs

Nadelen

  • Onhandig handvat
  • Beter niet in afwasmachine

Samengevat: Voor het geld wat je voor deze koffiemaker moet neertellen, is dit een hele beste dubbelwandige cafetière, deze Florence French press van Bredemeijer. Je zet er een prima kop koffie mee die lekker lang warm blijft. Daarnaast zorgt, het feit dat de kan aan de buitenkant niet heet wordt ervoor dat je de handen er niet aan brandt.

Weis dubbelwandige presspot – Beste rvs cafetière

Weis Presspot Cafetière - Dubbelwandig - 1 l - RVS

Bekijk de prijs op Bol.com

Als 3e in de Top 4 van beste cafetières, is onze voorkeur uitgegaan naar de dubbelwandige Weis presspot. In tegenstelling tot onze andere keuzes, is dit geen glazen, maar een rvs koffiekan. Hierbij is niet alleen de buitenkant van de dubbelwandige Weis presspot van metaal, ook de binnenpot is uit rvs vervaardigd.

Net als bovenstaand model, blijft in deze presspot je koffie lekker lang warm. De buitenkant van de pot blijft koel, zodat je niet je handen eraan kunt branden. Alle componenten van deze koffiepot zijn van gepolijst roestvrijstaal, tot aan het filtertje aan toe. Dat geeft hem niet alleen een luxe uitstraling, hij zal ook niet breken, als je hem een keer uit je handen laat vallen.

Wanneer je ervoor kiest om een ondoorzichtige cafetière te kopen, is het wel van belang dat je enige ervaring hebt, met het koffiezetten in een French press. Je kunt namelijk met deze Weis dubbelwandige presspot niet zien hoe je koffie zich ontwikkelt tijdens het naar beneden drukken van de filter.

De Weis presspot heeft een inhoud van 600 ml, wat goed is voor zo’n 4 tot 5 koppen koffie. En vanwege de isolerende eigenschap van de dubbele wand, hoef je de koffie niet meteen uit te schenken. Weis schrijft in de producthandleiding die bij deze beste rvs cafetière hoort dat je hem zonder problemen in de afwasmachine kunt reinigen. Iedereen weet dat keuken roestvrijstaal vaak niet tegen de agressieve inwerking van het zout kan dat in vaatwasmachinemiddelen zit. Om geen ingevreten putjes in de rvs presspot te krijgen, is ons advies ook, om hem gewoon even met de hand af te wassen.

Het minpunt wat we aan deze dubbelwandige Weis presspot hebben geconstateerd, is het relatief hoge bedrag dat je voor deze roestvrijstalen cafetière moet betalen. In vergelijk met glazen French presspotten die zo rond de 30 euro kosten, hangt er een prijskaartje van € 47,- aan dit exemplaar.

Voordelen

  • Mooi ontworpen design
  • Binnen- en buitenwand van rvs
  • Onbreekbaar

Nadelen

  • Duur in aanschaf
  • Liever niet in vaatwasser

Samengevat: De dubbelwandige Weis presspot is, ondanks de vrij hoge aanschafprijs, volgens ons toch de beste rvs cafetière. Alle componenten zijn van deze French presspot namelijk van rvs. Dat maakt hem makkelijk in het onderhoud en geeft hem tevens een gelikt uiterlijk. Met een capaciteit van 4-5 koppen koffie per keer, heb je er een fijne familie koffiepot aan.

Bialetti Pressofiltro 1 L – Beste grote cafetière

Bialetti Pressofiltro

Bekijk de prijs op Bol.com

Een heerlijk grote French press koffiemaker van Bialetti, is deze Pressofiltro met royale inhoud van 1 liter. Ideaal voor als je snel en veel koffie wilt maken. De glazen kan beschikt niet over een dubbele wand, maar is gemaakt van niet hittegeleidend glas. Hierdoor blijft de koffie toch langer warm dan in een cafetière van gewoon glas. Toch is het aan te bevelen, als je van hete koffie houdt hem onder een theemuts te zetten. Je hoeft deze beste grote cafetière dan niet in een keer leeg te schenken en kunt op het gemak genieten van je koffie.

De Italianen staan bekend om hun verregaande kennis en techniek, op het gebied van koffie en koffiezetten. Ondanks dat er op het Europese continent niet eens koffie verbouwd wordt, hebben ze zich ontwikkeld tot meesters in koffiespecialiteiten. Bialetti heeft zich toegelegd op de ontwikkeling van percolator, cafetières en soortgelijke koffiemakers. In tegenstelling tot veel andere French presses heeft deze Pressofiltro nog een extra filter bovenin om koffiedeeltjes die langs de pressfilter zijn geglipt, alsnog op te vangen, zodat ze niet in je kopje komen.

Kijken we naar het design, van de 1 liter cafetière van Bialetti, dan zien we een functionele vormgeving, in combinatie met een speels ontwerp. Zo is er in het staal dat het glas omhult een grappig figuurtje uitgesneden. In de handgreep zitten uitsparingen voor je vingers. Dit voorkomt dat de kan uit handen kan glijden, als de pot vol is en je natte of vette handen hebt. Nog een opvallend punt is dat er een maataanduiding op de kan van de Pressofiltro staat. Zo kun je precies het aantal kopjes koffie maken dat je nodig hebt.

Volgens de productbeschrijving kan de cafetière in de afwasmachine. Zoals bekend is het niet verstandig om roestvrijstalen onderdelen veelvuldig bloot te stellen aan de zouten in vaatwasmiddelen, dus denk je automatisch, “dan doe ik toch alleen de glazen koffiekan in de afwasmachine”. En dan kom je tot de ontdekking dat de kan van deze Bialetti cafetière bijzonder moeilijk uit de rvs houder te halen is. Dat is zonder meer een minpunt. Want ook als je hem met de hand afwast, moet je hem uit de houder kunnen halen, anders krijg je ongetwijfeld roestvorming aan de binnenkant van de houder

Wat de aanschafprijs aangaat, die is goed afgestemd op hetgeen wat je ervoor krijgt. Rond de 30 euro, kost hij bij de meeste aanbieders. Dat is een prima gemiddelde prijs en ook een van de redenen dat we deze koffiekan als beste grote cafetière hebben gekozen.

Voordelen

  • Grote inhoud van 1 liter
  • Maataanduiding voor aantal kopjes
  • Mooi design met grappig detail
  • Solide vervaardigd

Nadelen

  • Glazen kan moeilijk uit houder te halen
  • Liever niet in vaatwasser

Samenvatting: De Bialetti Pressofiltro 1 liter is zonder enige twijfel een van de beste grote cafetières die er zijn. Je zet er in een handomdraai zo’n 8 kopjes koffie tegelijk mee. Dankzij het leuke ontwerp, met het speelse karakter, is het een sieraad voor zowel het aanrecht, als de koffietafel. Mooie bijkomstigheid is ook dat hij, in vergelijking met andere grote French presspotten, helemaal zo gek duur nog niet is.

Koopgids

cafetière rvs

De naam French press, zoals de cafetière ook wel genoemd wordt, doet vermoeden dat het koffiezetsysteem in Frankrijk ontwikkeld is. Het eerste patent van de French press is echter in 1929 in Italië aangevraagd. De filterpot zag er toen nog niet uit, zoals we hem nu kennen. Hij onderging nog enkele modificaties, om uiteindelijk in 1959 de vorm te krijgen, zoals we die nu kennen.

Niet geheel onterecht wordt de cafetière ook wel ‘doordrukpot’ genoemd. Geen officiële benaming, maar als je doordrukpot zegt, weet meteen iedereen wel wat je bedoeld. Je zet immers koffie doordat je de gemalen koffie met een zeef dóór het hete water drukt.

Op zich is het een hele makkelijk manier van koffie zetten. Voor mensen die als jarenlang gebruik maken van de cafetière, gaat er ook niets boven een vers gezet kopje ‘doordrukkoffie. Koffiezetten met een French press is wel iets, wat je even onder de knie moet krijgen. Iedereen kan de zeef door het water naar beneden drukken, dat is het probleem niet. Je zal alleen gaan merken, wanneer je een poosje de French press gebruikt, dat er veel smaakverschil zit in de maalgraad van de koffie en de temperatuur en de hardheid van het water dat je gebruikt. Naderhand zal het je ook gaan opvallen dat de koffie anders smaakt, als je het koffie-watermengsel eerst even een paar minuten laat staan, voordat je de zeef doordrukt. Daarnaast maakt het ook nog uit of je de zeef in een keer doordrukt of in etappes, met een onderbreking van een minuutje. Een goed gezette kop koffie uit een cafetière bevat geen koffiedeeltjes meer, ze is zelfs een beetje helder en is niet bitter van smaak.

Cafetière kenmerken

cafetière dubbelwandig

Cafetières zijn er in verschillende uitvoeringen. De meest verkochte French press is van glas, maar ook de roestvrijstalen versie doet het goed. Er zijn zelfs keramische cafetières. De kleinste cafetière begint bij een formaat voor 1 kop koffie. In de grootste modellen kun je meer dan 12 koppen koffie tegelijk zetten.

In een cafetière zet je niet alleen een heerlijke kop koffie, ook losse thee en kruidenthee maak je heel makkelijk in een French press. Je hoeft geen zeefje of thee-ei te gebruiken en kunt in een keer tot anderhalve liter thee maken. In verband met vermenging van smaken, is het verstandig voor thee niet dezelfde French press te gebruiken, als voor je koffie. Je zal het ook wel weten van een thermoskan. Eenmaal daar een keer koffie in gedaan, krijg je de smaak er bijna niet meer uit.

Een cafetière bestaat altijd uit een cilindervormige kan waarin de gemalen koffie wordt gedaan. De cilinder kan van glas, metaal of keramiek zijn. Nadat je de gewenste hoeveelheid koffie erin hebt gedaan, giet je heet water in de kan. Dit water mag niet koken, dit maakt de koffie bitter. Laat het kokende water in de waterkoker een seconde of 20 afkoelen en giet het dan pas over de gemalen koffie. Het strekt ook tot de aanbeveling, de kan eerst even om te spoelen met heet water. Dan is de kan al een beetje voorverwarmd. Dit komt de smaak van de koffie ten goede én daarbij koelt hij minder snel af.

Rond de cilindervormige kan zit een houder van plastic of metaal die eraf genomen kan worden. Er zijn ook French presses waarbij de koffiekan geïntegreerd in de buitenmantel zit. Tor slot zit er een binnenwerk in van staaf met een zeef aan het uiteinde die iets groot is als de diameter van de pot en aan de randen iets ombuigt. De staaf steekt door een gat in het deksel en is afgewerkt met een knop. Met het naar beneden bewegen van de staaf, druk je de gemalen koffie met de zeef naar beneden. Het resultaat is een verse filterkoffie.

Welke maalgraad koffie gebruik je het best?

french press kopen

Je kunt voor een cafetière niet zomaar elke willekeurige gemalen koffie gebruiken die toevallig in de reclame is. Als de maling te fijn is, zal de drab door de gaatjes van de zeef komen. Dit geeft een troebele koffie die minder lekker is. De beste maling die je voor een French press kunt gebruiken is een medium grof tot grove maling. Met een medium maling heb je een iets robuustere koffiesmaak. Het lekkerste is natuurlijk, als je de koffie zelf van koffiebonen zelf maalt. Tenslotte, hangt de smaak van je koffie ook af van de roast die je kiest. Wil je eens een keer spelen met smaken, kun je er ook voor kiezen een klein theelepeltje kaneel of cacao, aan de gemalen koffie in de cafetière toe te voegen.

Net als voor een gewoon filterkoffiezetapparaat, reken je bij het koffiezetten in een cafetière ook 1 koffieschep per kopje + 1 voor de pot. Bij een filterapparaat blijft er altijd water, en dus ook smaak, achter in het drab en de filter, maar ook een cafetière schenk je immers niet tot de laatste druppel leeg. Net boven de zeef is de koffie altijd een beetje sterker en bitterder van smaak en kun je ook bezinksel hebben.

Watertemperatuur en trektijd

Koffie in een cafetière zet je nóóit met kokend water. Kokend water geeft de koffie een bittere smaak. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je hem een seconde of 20 staan en pas dan, giet je het water over de gemalen koffie. Doe dit rustig en bedaard, zodat de koffiekorrels de gelegenheid krijgen zich langzaam uit te zetten, om zo hun volle smaak af te geven. Er zijn ook mensen die er de voorkeur aan geven het hete water er in 2 of 3 etappes in te gieten. Je kunt er ook voor kiezen de koffie al een beetje nat te maken, voordat je het water gaat koken. Tot slot, nog een punt wat de smaak ten goede komt, plus dat je koffie langer warm blijft is, de kan even voor te verwarmen met warm water, voordat je de koffie erin doet.

Zodra je de hoeveelheid water in de pot gegoten hebt, voor het aantal kopjes koffie dat je hebben wilt, laat je het mengsel even trekken. Je kan het deksel met de zeef er al op zetten, zo blijft er meer warme damp in de kan, maar je drukt ze zeef nog niet naar beneden. Dit doe je een minuut of 5 later, met beleid en langzaam, erop lettend dat er geen koffiedrab langs de rand omhoog ontsnapt. Als je dat ziet, druk je te snel of gaat de zeef scheef. Sommige mensen vinden de smaak van hun koffie het lekkerst, wanneer ze de zeef in een keer doordrukken, anderen doen ook dit in 2 etappes. Zodra je de zeef helemaal hebt doorgedrukt en alle drab klem zit tussen de zeef en de bodem, kun je de koffie uitschenken.

Voordelen van een cafetière

Misschien wel het grootste gemak van dit koffiezetapparaat is, dat je er geen elektriciteit voor nodig hebt. Dat is al meteen het grootste pluspunt van een French press. Je zet er een uitstekende kop koffie mee, zonder dat je stroom nodig hebt. Water kun je immers ook op gas verwarmen en desnoods op een vuurtje. Hikers en trekkers hebben dan ook vrijwel allemaal hun eigen French presspotje bij zich.

Daarnaast kost een cafetière ook vrijwel niets. De kleinste 1 kops cafetière heb je al voor € 6,-. De grootste gaat tot zo’n 1,5 l, wat goed is voor zo’n 12 koppen koffie.

Met een doordrukpot hoef je niet aan ontkalkingsbeurten te denken en ook kost het dagelijkse schoonmaken vrijwel geen moeite. Sommige modellen kunnen zelfs, zonder enig probleem, gewoon in de afwasmachine.

Nadelen van de cafetière

Hou je wel van het gemak dat een volautomatische koffiemachine je biedt, dan kun je beter niet aan een cafetière beginnen. Ook niet als je best wel graag experimenteert met verschillende smaakjes. De koffie uit een French press is beperkt tot enkele smaken en sterktes en that’s it. Je kunt er geen caffè latte mee maken en melk opschuimen zal je zelf in een pannetje of een elektrische melkopschuimer moeten doen.

Een ander punt is dat de metalen of nylon filter niet de schadelijke stof cafestol tegenhoudt, dit in tegenstelling tot een papieren of textiele koffiefilter die dit wel doet. Cafestol is een vet dat van nature in de koffieboon voorkomt en in ons lichaam voor een verhoging van LDL-cholesterol kan zorgen. Het voedingscentrum geeft als advies, om niet meer dan 1 kop koffie, uit een French press, per dag te drinken.

De prijs van een cafetière

Om koffie te maken is de French press het meest goedkope koffiezetapparaat dat er is. De laagst geprijsde cafetières beginnen al met zo’n € 6,-. Afhankelijk van formaat en uitvoering, loopt dit op tot zo’n €50,- tot € 60,-. Je kunt ze simpelweg via een webshop bestellen, dan heb je hem de volgende dag in huis. Wil je op je gemak niet alleen cafetière prijzen vergelijken, maar ook de potten even vasthouden en het zeefmechanisme eens nader bekijken, voordat je de voor jou beste cafetière koopt, kun je beter even de stad ingaan en enkele huishoudwinkels bezoeken.